Hoe werkt de (CB) BuurtBak?

Om met elkaar te kunnen praten kiest u een bepaald kanaal. Dit is te vergelijken met de kanalen op uw tv. Elk kanaal is verschillend, NPO 1, RTL 4 et cetera.

Stel u praat met iemand op kanaal 1 en een paar anderen op kanaal 3. De anderen kunt u op dat moment dus niet horen. Maar stel dat u op kanaal 1 de enige bent, dan heeft u niemand om mee te praten. Als u dan de kanalen afzoekt, dan hoort u de anderen praten op kanaal 3. (In totaal zijn er 40 kanalen beschikbaar.)

Vindt u het gesprek interessant, (de een praat over het nieuws, een ander over sport, weer een ander over ditjes en datjes) dan kunt u vragen om mee te mogen praten. Ook kunt u ervoor kiezen alleen mee te luisteren.

Nu kan het natuurlijk zijn dat u het in het begin nog een beetje ‘eng’ vindt om aan een gesprek deel te nemen. Luister dan eerst een tijdje alleen mee. Hierdoor leert u vanzelf hoe het gaat.

 

Het aansluiten is heel eenvoudig

 

 

  1. Draai van de voeding de rode en zwarte doppen naar links zodat er ruimte ontstaat en een gaatje zichtbaar wordt in het metalen gedeelte. Stop de rode draad in het gaatje van de rode aansluiting en draai de dop naar rechts zodat het draadje vast komt te zitten. Klem vervolgens de zwarte open ring om het metalen gedeelte van de zwarte aansluitdop en draai ook deze voorzichtig vast. (Let op: verwissel nooit rood en zwart!!)
  2. Draai de plug van antenne op de antenne-aansluiting. (met de wijzers van de klok mee) Deze bevindt zich aan de achterkant van uw BuurtBak
  3. Steek de plug van microfoon in de contrastekker aan de voorkant. Hij kan er maar op één manier in! Schroef daarna de buitenring vast. (met de wijzers van de klok mee)
  4. Steek de stekker van de voeding in het stopcontact.
  5. Zet de bak aan door de volumeknop (ON/OFF VOL) een klein stukje met de klok mee te draaien. De verlichting zal gaan branden. Zet hem daarna op de gewenste geluidssterkte.
  6. Draai de SQUELCH knop zover met de klok mee zodat er geen ruis of storing is te horen.
  7. Kies met de kanalenknop (CHANNEL) het gewenste kanaal. Dit kan ook met de knoppen aan de bovenkant van de microfoon. Het oproepkanaal voor BuurtBak is 7. Natuurlijk kunt u ook op een ander kanaal afspreken.
  8. De grote knop aan de zijkant van de microfoon drukt u in om te praten. Om te luisteren laat u deze knop weer los.

Op BuurtBak de luxe zit ook een regelbare RF gain en Mic gain. Met de RF gain regelt u de ontvangstgevoeligheid en met de Mic gain de sterkte van uw modulatie;

  • De RF GAIN kunt u het best eerst helemaal naar rechts draaien. (met de wijzers van de klok mee) Dan heeft u de beste ontvangst. Daarna kunt u deze knop iets terug draaien om eventuele storingensignalen te reduceren. De ontvangstgevoeligheid wordt dan namelijk minder. Natuurlijk is het belangrijk te zorgen dat u de mensen die u wilt spreken wel kan blijven horen, draai de knop dus niet te ver terug!
  • De MIC GAIN kunt u het beste helemaal naar rechts draaien. (met de wijzers van de klok mee)
  •  

Belangrijk:

 

  • Zet zonder de antenne de BuurtBak niet aan!
  • Zorg dat de antenne vrij staat van metalen voorwerpen en elektriciteitsdraden en plaats de buurtbak zover mogelijk van computers, modems en andere storingsbronnen!

Een uitgebreide gebruiksaanwijzing zit bijgesloten in de verpakking.

Enkele 'spelregels'

Om het gezellig te houden is het belangrijk dat we ons allemaal houden aan enkele spelregels.

Het oproepkanaal van BuurtBak is kanaal 7. Wil je langer praten, ga dan naar een ander kanaal.

Op kanaal 7 blijf je maar even!

Omdat ook zendamateurs en vrachtwagenchauffeurs gebruik maken van CB vragen wij jullie onder staande kanalen niet te gebruiken, tenzij je daar wilt meepraten natuurlijk:

  • Kanaal 04 - Algemeen 'praatkanaal' Wassenaar
  • Kanaal 09 - Landelijk noodkanaal
  • Kanaal 14 - Landelijk oproepkanaal
  • Kanaal 19 - Landelijk truckerkanaal
  • Kanaal 31 - Algemeen 'praatkanaal' Den Haag
  • Kanaal 35 - Whiskey Alpha Charlie – DX Club - wacdxclub.com
     

Houd het ook netjes!

Belangrijk:

BuurtBak is een open sociaal communicatiemiddel voor in jouw buurt. De gesprekken zijn door anderen in de omgeving te horen. Wil je iets bespreken wat anderen niet mogen horen, pak dan de telefoon. Doordat het contact al is gelegd via BuurtBak weet je zeker dat het uitkomt.